Over BoLoBanden

Waarom BoLoBanden?

Bewoners als fotografen van hun eigen buurt

Begin 2020 startte Thuismakers Collectief het project Buurtbanden Bos en Lommer. Dit fotografieproject brengt de banden tussen mensen in de buurt in beeld. Vaak kennen we veel meer mensen dan we denken. We komen ze tegen in het park, bij de supermarkt, de kapper op de hoek of bij het buurthuis. De banden met mensen in de buurt zijn belangrijk, want prettige contacten met buurtgenoten maken de buurt een fijne plek om te zijn. We willen van deze banden tussen mensen én de plekken waar dat gebeurt een expositie maken. We hebben fotograaf Rufus de Vries gevraagd om met mensen in de buurt te praten, de onderlinge banden te ontdekken en daar foto’s van te maken. Hij maakt zo’n 20 foto’s in de buurt, die we (naar verwachting) eind 2020 laten zien in het Wachterliedpaviljoen.

We doen dat in het Wachterliedpaviljoen omdat dit buurthuis middenin de buurt staat. Thuismakers Collectief is sociaal beheerder van het Wachterliedpaviljoen en wil daar een plek van maken waar iedereen in de buurt zich welkom voelt. Al is het maar om een kop koffie te drinken of een praatje te maken. We zorgen ervoor dat dit kan in het Wachterliedpaviljoen. Een plek met thuisgevoel buiten je eigen woning.

Naast de foto’s die Rufus de Vries maakt, wilden we ook alle buurtbewoners vragen om mee te doen. Want wie kent de buurt beter dan jij? Zo is BoLoBanden ontstaan. Met jouw foto’s en die van je buren, brengen we in beeld waar mensen zich thuis voelen in de buurt. Doe ook mee, want als je van elkaar weet wat de ander belangrijk vindt dan kan er zomaar een nieuwe band ontstaan! Of misschien ontdek je wel plekken die je nog niet kende. Laat jouw verhaal over je buurt zien!

De expositie van de foto’s van buurtbewoners is op hetzelfde moment als de expositie van Buurtbanden Bos en Lommer. Laten we samen het bijzonder van Bos en Lommer fotograferen.

BoLoBanden is een project van het Thuismakers Collectief en het Wachterlied Paviljoen en wordt financieel mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunsten (AFK) en de gemeente Amsterdam, stadsdeel Bos en Lommer.